петък, 1 август 2014 г.

Слаб (2) отново за ръководството на БФБ     Преди близо пет години ръководството на БФБ беше си поставило само  .... "стратегическата цел на БФБ-София е достигане за период от 2 години на модерен и ефективно работещ капиталов пазар в България." След като не успяха да изпълнят нито едно от съществените си обещания, получиха СЛАБ 2 за стратегическо управление.
Сега получават и Слаб 2 по управление на риска и диверсификация.

Основно правило в управлението на инвестициите е диверсификацията на риска. Единствената причина поради която може да инвестираш близо 40 % от управляваните активи /депозити/ на БФБ в двойка свързани банки е на пазара да има само 5 единствено възможни инвестиции и законово да си принуден да избереш 2 от тях. Този тип грешка, да заложиш половината си активи на една инвестиция, е  характерен за начинаещи инвеститори без инвестиционен опит или с малки портфейли, когато транзакционните разходи не оправдават диверсификацията. Но за някой които управлява борсова търговска система на която ежедневно инвеститорите ребалансират портфейли и управляват рискове този тип грешка е напълно неприемлива. От тук получават Слаб по диверсификация.

Когато купуваш две свързани компании на практика имаш една голяма недиверсифицирана инвестиция, а не две. От тук получават Слаб по управление.

Една инвестиция е практически невъзможно да има следните три параметъра
-          Висока доходност
-          Висока сигурност
-          Висока популярност
Обикновено отговаря само най-много на две от условията. Обичайно потенциално високодоходна инвестиция е и високорискова. Случва се инвестицията да е едновременно високо доходна  и ниско рискова, но е и непопулярна в този момент. Един популярен банков депозит с възвращаемост значително над средната, по горната дефиниция е високо популярен и високо доходен и следователно малко е вероятно да е безрисков. От тук получават и слаб по разбиране на рисковете.

     Един капиталов пазар управляван от хора без понятие за стратегическо планиране, диверсификация и управление на рисковете как точно очаквате да бъде развит и ликвиден?

Няма коментари:

Публикуване на коментар